SEO

Τι είναι το SEO? Ένας οδηγός για να κατανοήσετε το Search Engine Optimization!

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

 

Τι είναι το SEO? Ποιες είναι οι υπηρεσίες SEO και πως μπορεί να ωφελήσει μια ιστοσελίδα να ανέβει στα πρώτα αποτελέσματα της Google? Σίγουρα πολλές ερωτήσεις και απορίες θα σας έχουν δημιουργηθεί όταν ακούτε τη λέξη SEO. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα σας παρουσιάσουμε ένα μικρό οδηγό ώστε να γνωρίσετε τις τεχνικές που ακολουθούν οι SEO experts και μπορούν να εκτοξεύσουν την ιστοσελίδα σας στα πρώτα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

  • Ορισμός

Το SEO είναι το ακρωνύμιο του Search Engine Optimization και πρόκειται για μια υπηρεσία που προσφέρει ένα Digital Marketing Agency με στόχο τη βελτιστοποίηση μιας ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης.

  • Ιστορία

Η αναφορά του όρου SEO έγινε για πρώτη φορά το 1997 όταν άρχισαν να γίνονται δημοφιλείς οι πρώτες μηχανές αναζήτησης. Πολύ σύντομα, οι digital marketers αντιλήφθηκαν τη σπουδαιότητα του να βρίσκεται μια ιστοσελίδα στις πρώτες κατατάξεις όταν ένας χρήστης αναζητάει μια υπηρεσία ή ένα προϊόν και ξεκίνησαν να ασχολούνται με το SEO ιστοσελίδας.

  • Google

Η Google πρόσφατα έκλεισε τα 25 χρόνια από την ίδρυσή της και συνεχώς προσπαθεί να παρέχει στους χρήστες ένα εύχρηστο περιβάλλον ώστε να μπορούν να βρίσκουν το προϊόν ή την υπηρεσία που αναζητούν εύκολα και γρήγορα.

Στις αρχές, οι αλγόριθμοι των μηχανών αναζήτησης δεν ήταν τόσο προηγμένοι, γεγονός που επέτρεψε την άνθηση πρακτικών black hat SEO. Αυτή η στρατηγική ωστόσο σύντομα έγινε αντιληπτή από την Google που την οδήγησε να λάβει πιο αυστηρούς κανόνες στον τρόπο με τον οποίο γίνεται το SEO.

  • Τεχνικές SEO

Η υψηλή κατάταξη μιας ιστοσελίδας στα πρώτα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διαδικτυακή προβολή μιας επιχείρησης. Το SEO αυξάνει την επισκεψιμότητα σε μια ιστοσελίδα, συμβάλλει στην αναγνωσιμότητα του brand και κερδίζει πολλούς δυνητικούς πελάτες.

To SEO είναι ένας ιδιαίτερος τομέας με πολλές πτυχές όπου με την καλή συνεργασία των developers, των designers, των copywriters και με τη συμβολή των ιδιοκτητών μπορεί να επιτευχθεί ένα σπουδαίο αποτέλεσμα.

 

Οι τεχνικές που ακολουθούν οι SEO experts είναι οι ακόλουθες:

On Page SEO

Το On Page SEO αφορά τις αλλαγές και τις προσπάθειες βελτιστοποίησης που γίνονται στην ιστοσελίδα ως προς το περιεχόμενο. Αυτό γίνεται με τη δημιουργία ελκυστικού και ενημερωτικού περιεχομένου που θα προσφέρει πληροφορία ή ακόμη και συμβουλές στον χρήστη. Για να δημιουργηθεί το περιεχόμενο στην ιστοσελίδα και στο blog, πρωτίστως θα πρέπει να γίνει μια έρευνα με τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά (keywords) που αναζητούν οι χρήστες. Περιεχόμενο μπορεί να προστεθεί στην κεντρική σελίδα, στις κατηγορίες και υποκατηγορίες καθώς και στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μιας ιστοσελίδας. Πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει και ένα blog με αρκετά ενημερωτικό περιεχόμενο όπου θα δίνει συμβουλές στους χρήστες και πολύτιμες πληροφορίες για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Off Page SEO

Το Off Page SEO αφορά τις τεχνικές που πρέπει να κάνουν οι SEO experts ως προς την ενίσχυση της ιστοσελίδας από άλλα websites. Αυτό επιτυγχάνεται με τα backlinks. Τα backlinks είναι τα links που οδηγούν από άλλες ιστοσελίδες προς το site μας. Αυτά τα links ‘’δείχνουν’’ στις μηχανές αναζήτησης πως άλλα websites, portals, forums, κατάλογοι αναφέρονται στο site μας. Επομένως, τα backlinks είναι μια σημαντική ενέργεια που θα μας βοηθήσει να ανέβουμε ψηλά στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

 Technical SEO

Το Technical SEO είναι εξίσου μια σημαντική τεχνική καθώς περιλαμβάνει την έρευνα για την ιστοσελίδα μας. Οι SEO experts φροντίζουν να κάνουν μια αναλυτική έρευνα για το website μας ώστε να το βελτιστοποιήσουν στις μηχανές αναζήτησης καθώς και να κάνουν πιο φιλική και εύκολη την αναζήτηση στους χρήστες. Μπορούν να πάρουν πολλά δεδομένα από τη συμπεριφορά των χρηστών και να προτείνουν αλλαγές ως προς τη δομή του menu, την εύκολη περιήγηση του χρήστη και τη φιλικότητα της ιστοσελίδας από τις συσκευές που έχουν συνδεθεί. Δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εμφάνιση και την περιήγηση του χρήστη από mobile συσκευές καθώς σήμερα οι χρήστες χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα για την αναζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών.

 

To SEO λοιπόν βασίζεται κυρίως σε αυτούς τους πυλώνες που αναφέραμε παραπάνω. Με την κατάλληλη έρευνα, τη συνεχή ενημέρωση για τον τρόπο συμπεριφοράς των μηχανών αναζήτησης, τη χρήση αξιόπιστων εργαλείων και τις αναλύσεις δεδομένων από τη συμπεριφορά των χρηστών, οι SEO experts δημιουργούν ένα στρατηγικό πλάνο που στόχο έχει να ανεβάσει την ιστοσελίδα στα πρώτα αποτελέσματα για αρκετές λέξεις κλειδιά. Σύμφωνα, με μια έρευνα του 2022 το 95% των χρηστών επιλέγουν να ολοκληρώσουν τις αγορές τους από την πρώτη σελίδα ενώ όλο και λιγότεροι χρήστες επισκέπτονται τη δεύτερη σελίδα. Αυτός λοιπόν είναι ένας σημαντικός παράγοντας που λαμβάνουν υπόψη οι SEO experts και γι’ αυτό με το SEO υπόσχονται να ανεβάσουν μια ιστοσελίδα στα πρώτα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Picture of Katerina Tatsi

Katerina Tatsi