Featured, Instagram, Social Media

Instagram shadowban: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Instagram shadowban
Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Προφανώς, όταν δημιουργείτε ένα προφίλ στο Instagram, ειδικά αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε για να προωθήσετε την εταιρεία και τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας, αποσκοπείτε στο να συγκεντρώσετε όσους περισσότερους followers μπορείτε.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που υπάρχουν στη διάθεσή σας για αποτελεσματικό marketing. Και εκεί που έχετε στήσει το λογαριασμό σας, ξαφνικά, παρατηρείτε ότι το engagement στο προφίλ σας έχει πέσει και πως χάνετε followers. Και, καθώς αναζητάτε τους λόγους που συμβαίνει αυτό, εντοπίζετε για πρώτη φορά έναν μυστηριώδη όρο… Instagram shadowban.

Τι είναι το Instagram shadowban

Το shadowban ακούγεται λίγο σαν villain από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Πράγματι, το αντίκτυπο που έχει το Instagram shadowban στα προφίλ τα οποία χτυπά, δεν είναι και πολύ ευχάριστο. Πρακτικά, μειώνει δραστικά το visibility τους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το περιεχόμενό τους να φτάσει σε δυνητικούς ακολούθους.

Με άλλα λόγια, το περιεχόμενο για τη δημιουργία του οποίου αφιερώνετε πολύτιμο χρόνο, μπορεί να μην εμφανίζεται στους χρήστες – για τα hashtags τα οποία έχετε προσθέσει στα posts – εκτός αν σας ακολουθούν. Εννοείται πως το να μην μπορούν οι χρήστες να βρουν το περιεχόμενό σας, μειώνει σημαντικά το reach του προφίλ σας, με αποτέλεσμα να μην αποκτάτε καινούργιους ακολούθους.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κάτι που να σας προειδοποιεί σχετικά με αυτό. Απλώς συμβαίνει. Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι πιθανοί λόγοι που μπορεί να επιβάλλεται το shadowban σε κάποια προφίλ. Μπορεί, για παράδειγμα, να μην ακολουθούν τους κανόνες του Instagram, να χρησιμοποιούν bots για να αυξήσουν τους followers και το engagement ή να χρησιμοποιούν banned hashtags.

Το debate σχετικά με το shadowban

Ορισμένοι έχουν αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο το shadowban είναι κάτι το οποίο υπάρχει στ’ αλήθεια. Πράγματι, δεν είναι απαραίτητο ότι αυτή είναι, σε κάθε περίπτωση, η πραγματική αιτία για τη μείωση του engagement ή των ακολούθων σας (μπορεί, για παράδειγμα, να οφείλεται σε αλλαγές που γίνονται στον αλγόριθμο της πλατφόρμας ή απλώς να μην αξιοποιείτε σωστά τα εργαλεία που αυτή σας προσφέρει).

Ωστόσο, αν προσπαθείτε ενεργά να αποκτήσετε καινούργιους ακολούθους και παρατηρείτε πως τα posts σας δεν εμφανίζονται σε όσους δεν σας ακολουθούν, αξίζει να κάνετε μια μικρή έρευνα σχετικά με αυτό.

Το ίδιο το Instagram δεν φαίνεται να αναγνωρίζει επίσημα τον όρο shadowban (ή να παραδέχεται πως είναι κάτι το οποίο συμβαίνει). Όπως αναφέρει η HuffPost, ο Adam Mosseri, ο επικεφαλής του Instagram, έχει τονίσει πως το shadowbanning δεν υφίσταται και πως:

«Αν κάποιος σας ακολουθεί στο Instagram, οι φωτογραφίες και τα βίντεό σας μπορούν να εμφανιστούν στο feed του, αν συνεχίζει να χρησιμοποιεί το feed. Για κανέναν δεν είναι εγγυημένο ότι θα βρίσκεται στο Explore page του Instagram. Κάποιες φορές θα είστε τυχεροί, κάποιες άλλες όχι».

Βέβαια, το ότι η πλατφόρμα δεν αποδέχεται τον όρο, δεν σημαίνει πως δεν περιορίζει και ορισμένα προφίλ. Και γενικότερα, υπάρχουν πολλές ενδείξεις (και παράπονα από χρήστες) πως μάλλον κάτι τέτοιο συμβαίνει. Εξάλλου, έχει παραδεχτεί πως κρύβει posts τα οποία κρίνει πως είναι «ακατάλληλα», ακόμη και αν δεν παραβιάζουν τα guidelines. Ωστόσο δεν είναι πάντα απόλυτα ξεκάθαρο το πώς ακριβώς καθορίζει το τι είναι «ακατάλληλο» περιεχόμενο (για παράδειγμα, η HuffPost ανέφερε πως το Instagram έκανε shadowban posts από pole dancers, πράγμα για το οποίο η πλατφόρμα απολογήθηκε στη συνέχεια).

Ας υποθέσουμε πως το προφίλ σας είναι shadow banned

  • Πώς θα το καταλάβετε

Μπορείτε να απευθυνθείτε σε άτομα που δεν σας ακολουθούν (σε περισσότερα από ένα) και να τους ζητήσετε να ψάξουν για τα posts σας στα hashtags τα οποία έχετε χρησιμοποιήσει. Προφανώς αν χρησιμοποιήσετε ένα hashtag με εκατομμύρια posts, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα μπορέσουν να τα εντοπίσουν όπως και να έχει. Επομένως, διαλέξτε κάτι που δεν είναι τόσο τετριμμένο.

Επιπλέον, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα analytics του Instagram. Φυσικά, μια ξαφνική πτώση στις μετρήσεις σας δεν σημαίνει αυτόματα πως το προφίλ είναι shadow banned. Αλλά θα είναι μια καλή ένδειξη πως κάτι συμβαίνει.

  • Πώς θα το λύσετε

Υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε, ώστε να αποφύγετε αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση ή να προσπαθήσετε να την επιλύσετε.

  1. Ακολουθήστε τους κανόνες

Είναι προφανές πως αν δεν ακολουθείτε τα guidelines της πλατφόρμας, θα αντιμετωπίζετε διάφορα προβλήματα. Αποφύγετε τις αυτοματοποιημένες δραστηριότητες και τα bots για να αυξήσετε το engagement και τον αριθμό των ακολούθων σας (και μην αγοράζετε ακολούθους). Φυσικά, πρέπει να φροντίσετε και το περιεχόμενό σας να ανταποκρίνεται στους κανόνες της κοινότητας.

  1. Αποφύγετε τα third-party apps

Αφαιρέστε, επίσης, την πρόσβαση των third-party apps που μπορεί να χρησιμοποιείτε και που δεν είναι επίσημοι συνεργάτες της πλατφόρμας. Μπορεί να σας βοηθούν (ποστάροντας, για παράδειγμα, φωτογραφίες), ώστε να μην χρειάζεται να είστε συνεχώς πάνω από το προφίλ σας, αλλά είναι ένα ρίσκο.

  1. Κάντε φασίνα στα hashtags

Αρχικά, ελέγξτε αν κάποια από όσα χρησιμοποιείτε είναι banned και αφαιρέστε τα. Πριν χρησιμοποιήσετε tags, κάντε μια μικρή έρευνα σχετικά με αυτά. Επίσης, ακόμη και αν φτάνετε το όριο των 30, μην χρησιμοποιείτε συνεχώς τα ίδια και προσπαθήστε να είναι όσο πιο relevant με το περιεχόμενό σας γίνεται.

  1. Αποφύγετε τις spammy τακτικές

Με άλλα λόγια, ό,τι σας κάνει να μοιάζετε με bot. Αν, για παράδειγμα, πατάτε πάρα πολλά likes ή ακολουθείτε/σταματάτε να ακολουθείτε περισσότερους λογαριασμούς από το ημερήσιο επιτρεπόμενο όριο, ή ποστάρετε πολύ συχνά, η πλατφόρμα μπορεί να κρίνει πως η δράση σας είναι spam και να σας μπλοκάρει. Στην ίδια λογική, ακολουθήστε την παρακάτω τακτική…

     5. Κάντε ένα διάλειμμα

Είναι καλό, όπως και να έχει, να κάνετε ένα διάλειμμα από τα social media πού και πού. Ορισμένοι χρήστες υποστηρίζουν πως ένα 48ωρο διάλειμμα από την πλατφόρμα μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει το shadowban. Επομένως, αφήστε για λίγο το προφίλ σας στην άκρη και επιστρέψτε αργότερα για να συνεχίσετε τη δραστηριότητά σας (γνωρίζοντας αυτήν τη φορά τι πρέπει να αποφύγετε).

Επομένως, το Instagram shadowban δεν είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη κατάσταση. Προκειμένου να συνεχίσετε να συγκεντρώνετε καινούργιους followers και να προβάλλετε το προφίλ σας, είναι σημαντικό να φροντίζετε το περιεχόμενό σας να είναι ενδιαφέρον, διαδραστικό και, πάνω από όλα, να ακολουθεί τους κανόνες. Ακόμη και αν αντιμετωπίσετε ένα shadowban, η εμπειρία μπορεί να σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε και πιο αποτελεσματικά την πλατφόρμα.

Picture of Nicoleta Malisova

Nicoleta Malisova