Digital Marketing, Favorites

Email marketing: 6 λόγοι για να το χρησιμοποιήσετε

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Όποια προωθητική ενέργεια και αν χρησιμοποιείτε, είτε στο διαδίκτυο είτε σε άλλα μέσα, προκειμένου να προβάλετε το brand και τις υπηρεσίες σας, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Δεν επενδύετε στην προώθηση της επιχείρησής σας χωρίς λόγο. Περιμένετε πως το κοινό-στόχος σας θα επιστρέψει σε εσάς (και θα αγοράσει την υπηρεσία ή το προϊόν σας)· δηλαδή, ότι θα χτίσετε μια μακροχρόνια σχέση μαζί του. Μπορεί να γνωρίζετε ήδη το πόσο μπορεί να συμβάλει το email marketing σε αυτήν την προσπάθεια. Ή μπορεί να είναι μια στρατηγική που δεν έχετε χρησιμοποιήσει ακόμη ή στην οποία δεν έχετε δώσει την απαραίτητη προσοχή. Είμαστε σίγουροι πως τα παρακάτω θα σας ωθήσουν να το ξανασκεφτείτε.  

Τι είναι το email marketing

Το email marketing είναι η πρακτική του να στέλνετε emails στους ανθρώπους που έχουν δεχτεί να σας παραχωρήσουν το email τους (ή αλλιώς, που έχουν κάνει subscribe σε εσάς). Το email δεν είναι καινούργιο εργαλείο, ωστόσο παραμένει μια από τις σημαντικότερες τεχνικές μάρκετινγκ. Τα emails μπορούν να έχουν πολλές μορφές και να εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.

Ένα από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να στείλετε newsletter. Μέσω των newsletter ενημερώνετε το κοινό σας σχετικά με τα νέα της επιχείρησής σας, τα καινούργια προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας, ή για οτιδήποτε άλλο θεωρείτε πως είναι ενδιαφέρον και αξίζει να το μάθει. Σε κάθε περίπτωση, τα newsletter είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρείτε συχνή επαφή με το κοινό σας.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι email που μπορείτε να δημιουργήσετε, όπως welcome emails, emails για πράγματα που μπορεί να έχει αφήσει κανείς στο καλάθι του, re-engagement emails (σε περίπτωση που παρατηρήσετε πως κάποιοι subscribers είναι inactive για αρκετό καιρό) στα οποία μπορείτε να ζητήσετε ακόμη και feedback κ.ο.κ.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου πως το email marketing δεν είναι απλώς το να βομβαρδίσετε το κοινό σας με μηνύματα. Εξάλλου, κάθε δικό σας email είναι ένα ανάμεσα σε άλλα δέκα που μπορεί να λαμβάνει κανείς. Γι’ αυτό πρέπει να έχετε υπόψη σας τα πράγματα στα οποία έχει δείξει το κοινό σας ενδιαφέρον στο παρελθόν, αλλά και να προσπαθείτε να προσφέρετε ξεχωριστό περιεχόμενο.

 

Γιατί να το χρησιμοποιήσετε

  1. Αυξάνετε την αναγνωρισιμότητα του brand (brand awareness)

Τα social media δεν είναι η μόνη λύση για να προωθήσετε το brand σας. Μέσω του email marketing το μήνυμά σας θα φτάσει απευθείας στο κοινό σας το οποίο, για να λαμβάνει το email σας, έχει ήδη δείξει ενδιαφέρον για το brand. Τα emails είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε αμείωτο το ενδιαφέρον του και να σας θυμάται.

  1. Είναι πιο πιθανό να δει κανείς το email

Ένα email είναι πιο πιθανό να φτάσει επιτυχώς στον παραλήπτη. Στα social media μπορεί να δημιουργήσετε ένα post και κάποιος απλώς να μην το δει ποτέ, για οποιονδήποτε λόγο. Στην περίπτωση του email, το μήνυμα βρίσκεται στο inbox του. Είναι κάπως απίθανο να εξαφανιστεί, αν ο ίδιος δεν το σβήσει ή δεν το διαβάσει. Επιπλέον, διατηρείτε συνεχή επικοινωνία με το κοινό και δεν έχετε να συναγωνιστείτε άλλες εκατό εταιρείες με bidding σε ένα timeline. Επομένως, δεν «χάνεστε», ενώ όσο πιο ενδιαφέρον είναι το περιεχόμενο που προσφέρετε, τόσο περισσότερο θα το περιμένει κανείς.

  1. Προσωποποιημένη επικοινωνία

Σε αντίθεση με ένα γενικό post, μέσω του email marketing, έχετε τη δυνατότητα να προσωποποιήσετε τα emails που στέλνετε. Δηλαδή, το εκάστοτε email μπορεί να αρχίζει με το όνομα του ανθρώπου που το παραλαμβάνει, ενώ μπορείτε να προσαρμόσετε το περιεχόμενο ανάλογα με τα ενδιαφέροντα ή τις αγορές του καταναλωτή. Τέτοιες λεπτομέρειες συμβάλλουν στο να αισθάνεται το κοινό σας μεγαλύτερη σύνδεση με το brand και αυξάνουν το loyalty.

  1. Segmentation

Κάτι ακόμη που έχει να κάνει με την προσωποποίηση του περιεχομένου, είναι το segmentation. Καθώς η λίστα των emails σας ανήκει, έχετε τη δυνατότητα να την οργανώσετε σύμφωνα με όποια κριτήρια θέλετε (για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ομάδες ανάλογα με το φύλο ή άλλα στοιχεία που μπορεί να γνωρίζετε για το κοινό). Μέσω αυτών των κατηγοριών θα μπορείτε να ανταποκριθείτε καλύτερα στις ανάγκες του κοινού σας (που σίγουρα δεν είναι οι ίδιες για όλους).

  1. Περισσότερα conversions

Οι άνθρωποι που λαμβάνουν τα email σας είναι καλύτερα leads (καθώς, όπως προαναφέρθηκε, έχουν ήδη ενδιαφερθεί για το brand, αφού έχουν δώσει το email τους). Επομένως, είναι πιο πιθανό να επισκεφθούν την ιστοσελίδα σας και πιο πιθανό να γίνουν και αγοραστές.

  1. Καλύτερο ROI (return on investment)

Το email marketing είναι πραγματικά cost-effective. Το κόστος είναι αμελητέο σε σχέση με τα θετικά αποτελέσματα που θα έχετε, χρησιμοποιώντας μια καλή στρατηγική για τa campaign σας. Όσο μικρό budget και να έχετε, θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τις πωλήσεις σας, αφού η επικοινωνία είναι πιο άμεση, προσωποποιημένη και το traffic στην ιστοσελίδα σας είναι πιο ποιοτικό.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε το Mailchimp – που είναι ένας από τους leader της αγοράς των εργαλείων που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία και τη διαχείριση των campaigns – για τους πελάτες του από διαφορετικές βιομηχανίες, ένα μέσο CTR στο email marketing τους είναι 2.62%. Το αντίστοιχο ποσοστό για το Facebook, για παράδειγμα, είναι κάτι λιγότερο από 1%.

Συμπερασματικά, είναι εμφανές πως το email marketing μπορεί μόνο να σας βοηθήσει. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να το αξιοποιήσετε όσο καλύτερα μπορείτε, ώστε να απολαμβάνετε όλα τα οφέλη που έχει να σας προσφέρει.

Picture of Nikolas Nikopoulos

Nikolas Nikopoulos